En gul utvald dörr

”Det är lätt att fixa en egen hemsida – sa dom..”

Steg 1 – Domän

Men hur kommer man igång med en hemsida och vad är det jag måste betala för? Till att börja med så krävs det en domän och ett utrymme för webbplatsen. Domänen är url:en, alltså ditt namn på hemsidan, exempelvis finarewebb.se som i mitt fall.
På domanregister.se kan du se om ditt potentiella domännamn finns tillgängligt eller vem som ockuperar det. Tänk på att du alltid kan välja på olika slutelser så som .se / .com / .nu / .org / et.c.

.se eller .com ?

Står du och velar mellan toppdomänerna .se och .com så kan det vara bra att tänka på vilken publik du vänder dig åt. Om du vill ha din webbplats på svenska och som enbart är riktad till svenska besökare så är .se det bästa alternativet och det som ser mest seriöst ut i besökarens ögon. Vill du däremot ha en internationell webbplats så är .com att föredra då hela världens datoranvändare känner till den toppdomänen.

Priset för ett domännamn ligger mellan 70-150kr / år beroende på vart du väljer att köpa din domän.

Steg 2 – Webbhotell

Utrymmet för din hemsida köper du via ett webbhotell som står för databas och server. Hotellen erbjuder olika paket beroende på hur liten eller omfattande din webbplats ska vara. Denna kostnad kan exempelvis ligga på från 9 kr i månaden upp till 100 kr i månaden.

Det viktigaste är att köpa utrymme efter storleken, de flesta erbjuder minst 25 GB utrymme i sina basic-paket vilket räcker gott och väl om du bara vill ha en webbplats med bilder och information. Har du planer på att lägga upp en stor portfolio med bilder eller bedriva en e-handel så kan det vara bättre att skaffa ett större utrymme.

Hotellen skiljer sig även åt på webben likt som i verkliga livet – vissa har bra service och vissa sämre! Ett bra webbhotell ska även på låga prispaket erbjuda back-ups, rejäl kontrollpanel, snabb hastighet för hemsidan och SSL-certifikat. Detta är inget du ska behöva betala extra för om du frågar mig!

Anlita mig så hjälper jag dig med att välja det bästa alternativet för just dig och din webbplats.  >>Se mina prisförslag här.

Så vad blir priset?

Domän + webbhotell = från 350kr / år och uppåt.
OBS! Du betalar ingen årsavgift till mig, utan detta är mellan dig och ditt webbhotell.

Några förslag på sidor som både säljer domän och utrymme är;
Stablehost.se
Misshosting.se
One.com
Oderland.se
Beebyte.se
Siteground.com